1. Haver is ongelooflijk voedzaam
De voedingssamenstelling van haver is goed uitgebalanceerd. Ze zijn een goede bron van koolhydraten en vezels, waaronder de krachtige bèta-glucaan uit vezels. ( studie)
Ze zijn ook een goede bron van hoogwaardige eiwitten, met een goede balans van essentiële aminozuren (studie)
Haver zit boordevol belangrijke vitamines, mineralen en antioxidante plantaardige stoffen. Een halve kop (78 gram) droge haver bevat (studie)
- Mangaan: 63,91% van de dagelijkse waarde (=ADH)
- Fosfor: 13,3% van de ADH
- Magnesium: 13,3% van de ADH
- Koper: 17,6% van de DV
- IJzer: 9,4% van de ADH
- Zink: 13,4% van de ADH
- Foliumzuur: 3,24% van de ADH
- Vitamine B1 (thiamine): 15,5% van de ADH
- Vitamine B5 (pantotheenzuur): 9,07% van de ADH
- kleinere hoeveelheden calcium, kalium, vitamine B6 (pyridoxine) en vitamine B3 (niacine)
- Haver heeft 51 gram koolhydraten, 13 gram eiwit, 5 gram vet en 8 gram vezels in 1 kopje. Deze zelfde portie heeft slechts 303 calorieën.
Dit betekent dat haver tot de meest voedzame voedingsmiddelen behoort die je kunt eten.
2. Hele haver is rijk aan antioxidanten, waaronder avenanthramides
Hele haver bevat veel antioxidanten en heilzame plantaardige stoffen die polyfenolen worden genoemd. Het meest opvallend is een unieke groep antioxidanten, avenanthramides genaamd, die bijna uitsluitend in haver worden aangetroffen (Studie).
Uit zowel oud als nieuw onderzoek is gebleken dat avenanthramides de bloeddruk kunnen helpen verlagen door de productie van stikstofmonoxide te verhogen. Dit gasmolecuul helpt de bloedvaten verwijden en leidt tot een betere doorbloeding (Studie, Studie, Studie).
Bovendien hebben avenanthramides ontstekingsremmende en jeukstillende effecten (Studie, Studie, Studie).
3. Haver bevat een krachtige oplosbare vezel genaamd beta-glucaan
Haver bevat grote hoeveelheden bèta-glucaan, een soort oplosbare vezel. Beta-glucaan lost gedeeltelijk op in water en vormt een dikke, gelachtige oplossing in je darmen.
De gezondheidsvoordelen van bèta-glucaanvezels zijn onder meer:
- verlaagd LDL- en totaal cholesterolgehalte (Studie)
- verlaagde bloedsuikerspiegel en insulinerespons (Studie)
- verhoogd gevoel van volheid (Studie)
- verhoogde groei van goede bacteriën in het spijsverteringskanaal (Studie)
4. Opgelet: Verstoppingen door het eten van teveel vezels
Te grote porties, te veel rauwe (droge) of ongare havermout eten, kan leiden tot verstoppingen in je darmen.... Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken, doordat de ongekookte havermout vocht aantrekt en een grote brok vormt. Dat komt door de grote hoeveelheid vezels die havermout bevat. Een verkeerde inname kan zo de stoelgang hinderen, in plaats van bevorderen. Belangrijk is dus om voldoende te blijven drinken. Op deze manier voorkom je dat vocht uit andere belangrijke systemen van het lichaam wordt onttrokken. Daarnaast is het belangrijk om goed naar je lichaam te blijven luisteren.