Verzadigde en onverzadigde vetten

Verzadigde en onverzadigde vetten

Ons lichaam bestaat uit biljoenen cellen. Elke cel heeft een celmembraan waarlangs het kan ademen, afvalstoffen afvoeren en voedingsstoffen kan opnemen. Celmembranen zijn opgebouwd uit vetten.

 Onze huidige Westerse voeding bevat heel veel verzadigd vet door het eten van bewerkte voedingsmiddelen, vlees, zuivel, koekjes, gebak, ... . Verzadigde vetten zijn hard en rechtlijnig van vorm, zie tekening bovenaan. Wanneer die verzadigde vetten worden ingebouwd in ons celmembraan, worden de celmembranen zeer hard en slecht doorlaatbaar. Onze cellen en mitochondriën krijgen zo minder voedingsstoffen en zuurstof waardoor ze slechter kunnen functioneren. Er is ook verzuring van de cel door het gebrek aan afvoer van afvalstoffen. Cellen in ons lichaam zijn de basis van ons leven. Als de cel niet goed werkt is dit de basis voor chronische ziekten. Onze mitochondriën, de energiefabriekjes gaan veel minder energie produceren waardoor we steeds een vermoeid gevoel hebben.

 Onverzadigde vetten  hebben een gebogen, kromme structuur en zijn meer vloeibaarder waardoor ze eens ingebouwd in de celmembraan veel doorlaatbaarder zijn. De cel kan dan vrij ademen, krijgt voldoende voedingsstoffen en kan afvalstoffen gemakkelijker afvoeren. 

 Vandaar dat onverzadigde vetten niet mogen ontbreken in ons voedingspatroon, ik denk dan aan:

  • Noten en zaden
  • Avocado's
  • Eieren (idealiter biologisch, in de wei)
  • Vette vis (idealiter in het wild gevangen)
  • Gevogelte (idealiter biologisch, in de wei)
  • Wild
  • Olijven en extra vierge olijfolie
  • Omega-3 (vis, krill, algenolie) suppletie

 Klik hier voor de studie.

 Omdat gelukkige celmembranen gelukkige cellen maken, en gelukkige cellen betekent een gelukkig jij.