Naast de algemene adviezen om te leven en te eten als een homo Sapiens bekeken vanuit evolutionair standpunt zou ik voor een niet alcoholische leververvetting zeker het volgende adviseren.
- Vermijd producten met veel fructose. Fructose zit vaak in bewerkte voedingsmiddelen zoals snoep, fruityoghurt, brood, diepvriespizza, koeken en repen, borrelnootjes, dressing en sausjes, fruit uit blik enz.
- Wees voorzichtig met geperste vruchtensappen. Fruit met veel fructose zijn onder andere: druiven, peren en ananas. Met het drinken van fruitsap kun je heel veel fructose binnenkrijgen. Als je fruit in zijn geheel opeet, eet je ook de vezels ervan op, geperste vruchtensappen hebben geen vezels meer. In één glas vruchtensap zit een heel grote dosis fruit, die je anders nooit zou opeten in één keer.
- Vermijdt linolzuur of ook gekend als omega 6 of plantaardige olieën zoveel mogelijk: linolzuur is aanwezig in voedingsmiddelen zoals granen, plantaardige oliën, margarines en diersoorten die gevoed zijn met granen en weinig beweging hebben gehad. Teveel omega 6 is ontstekingsbevorderend.
- Eet voldoende vezels: dit is belangrijk voor de ontgiftingscapaciteit van de lever, dus heel veel groenten, 80% groenten op uw bord is een ideale maatstaf
- Kies voor biologisch: biologische groenten en fruit bevatten salvesterolen. Salvesterolen helpen om de insulinegevoeligheid van de lever te ondersteunen.
- Voeg regelmatig knoflook, uien en gember toe aan je voeding, knoflook, uien en gember helpen de leverstructuur te regenereren.
- Eet voeding rijk aan choline: eieren, gevogelte, vis, biergist, noten, handvol fruit per dag, groenten ( vooral de groene koolsoorten bevatten veel choline)
- Eet voeding rijk aan antioxidanten: maakt radicalen onschadelijk. Vitamine C en vitamine E bevatten veel antioxidanten. Vitamine C zit onder andere in peterselie, paprika, spruitjes en zwarte bessen. Vitamine E kan het beste uit meervoudig onverzadigde oliën, zaden en noten gehaald worden.
- Zorg voor de inname van voldoende B-vitamines: vitamine B6, B11 en B12 zijn belangrijk voor de methylatiecyclus.
- Mariadistel is een hele goede ondersteunend kruid voor de lever
- Drink geen alcohol: alcohol wordt in de lever afgebroken. Het drinken van teveel alcohol zorgt net zoals fruitsap voor vervetting van de lever.
- Zorg voor een goed bioritme: een goed bioritme helpt de lever om ´s nachts goed te herstellen
- Tracht per dag een half uur te bewegen in de natuur.