GEZONDHEIDSPRAKTIJK  

Het beleven van gezondheid

Het beleven van gezondheid

 

Het woord BELEVEN is een prachtige kapstok voor een holistische benadering van gezondheid. Elk onderdeel van dit woord staat voor een cruciaal aspect van wat het betekent om volledig in balans te zijn, zowel fysiek als mentaal, en om gezondheid vanuit een diepere, geïntegreerde visie te benaderen.

B: Buitenwereld

Onze buitenwereld, de omgeving waarin we leven, speelt een enorme rol in onze gezondheid. Het omvat niet alleen de fysieke ruimte om ons heen, zoals de natuur en de luchtkwaliteit, maar ook de sociale omgeving en de invloeden die we dagelijks tegenkomen. Een gezonde omgeving ondersteunt ons welzijn en helpt stress te verminderen. Een belangrijk aspect hiervan is het beschermen van onze interne omgeving door goede barrières, zoals de huid en de darmwand, die voorkomen dat pathogenen en schadelijke stoffen binnendringen. Deze barrières zorgen ervoor dat we gezonde voedingsstoffen opnemen en beschermen ons tegen schadelijke indringers van buitenaf.

E: Evolutie

We dragen de blauwdruk van onze voorouders in ons mee, en ons lichaam is afgestemd op eeuwenlange evolutie. Gezondheid betekent dat we begrijpen hoe ons lichaam is geëvolueerd en wat het nodig heeft om optimaal te functioneren. Onze moderne wereld wijkt af van de omgeving waarin onze genen zijn gevormd, en daarom moeten we bewust keuzes maken die aansluiten bij wat ons lichaam van nature nodig heeft. Dit omvat onbewerkte voeding, natuurlijke beweging en het respecteren van onze biologische ritmes. Terugkeren naar een leefstijl die in harmonie is met onze evolutionaire erfenis versterkt onze gezondheid.

L: Lichaam

Het lichaam is de tempel van onze gezondheid. Een holistische aanpak erkent dat gezondheid veel verder gaat dan de afwezigheid van ziekte. Het betekent dat we zorg dragen voor ons fysieke lichaam door middel van voeding, beweging en ontspanning. Het lichaam spreekt tot ons, en door aandacht te geven aan signalen zoals pijn of vermoeidheid, kunnen we onszelf weer in balans brengen. In het zorgen voor ons lichaam geven we ruimte aan zelfherstel, waardoor we meer energie, veerkracht en vitaliteit ervaren.

E: Eenheid met de natuur

Gezondheid is onlosmakelijk verbonden met de natuur en ons microbioom. We zijn een deel van de natuur, en hoe meer we in harmonie leven met haar ritmes, hoe beter ons lichaam functioneert. Dit betekent niet alleen het fysieke aspect, zoals tijd doorbrengen in de natuur, maar ook het voeden van ons interne ecosysteem, ons microbioom. Een gezonde darmflora is essentieel voor ons immuunsysteem en onze algehele gezondheid. Bovendien zijn sociale connecties – deel uitmaken van een gemeenschap – net zo belangrijk voor ons welzijn. We helen beter in verbondenheid.

V: Verstand

Gezondheid gaat ook over bewustzijn, inzicht en kennis. Het verstand stelt ons in staat om keuzes te maken die in lijn zijn met ons welzijn. Dit betekent dat we onze gezondheid benaderen met wijsheid, dat we luisteren naar ons lichaam en naar de wetenschap. Het gaat erom de juiste informatie te vergaren en toe te passen op een manier die ons ondersteunt. Verstandige keuzes op het gebied van voeding, beweging en zelfzorg helpen ons om ons beter te voelen en beter in het leven te staan.

E: Emoties

Onze emotionele gezondheid is een integraal onderdeel van ons welzijn. Emoties vertellen ons veel over onze innerlijke wereld en kunnen signalen zijn van wat er onder de oppervlakte speelt. Het is belangrijk om ruimte te geven aan emoties, om ze te voelen en te verwerken, in plaats van ze te onderdrukken. Stress en onverwerkte emoties kunnen zich vastzetten in het lichaam en leiden tot fysieke klachten. Door bewust te zijn van onze emoties en deze op een gezonde manier te uiten, dragen we bij aan ons welzijn.

N: Natuur, onze passie

Onze passie, datgene wat ons drijft en inspireert, is het vuur van onze gezondheid. Wanneer we ons hart volgen en bezig zijn met datgene wat ons vreugde en vervulling brengt, ervaren we een diepe staat van welzijn. Het leven in verbinding met onze natuur en onze passie geeft ons energie, motivatie en vreugde, wat een positief effect heeft op zowel onze geestelijke als lichamelijke gezondheid.

BELEVEN herinnert ons eraan dat gezondheid een allesomvattend proces is. Het vraagt ons om aandacht te geven aan onze buitenwereld, onze interne barrières, ons lichaam, onze emoties en onze verbinding met de natuur. Wanneer we in harmonie leven met deze aspecten, kunnen we een leven leiden vol vitaliteit, vreugde en balans.