GEZONDHEIDSPRAKTIJK  

Gezondheidslessen uit mijn rijstijl ...

Gezondheidslessen uit mijn rijstijl ...

Vandaag deel ik een persoonlijk verhaal dat zowel relevant is voor autobezitters als voor iedereen die hun gezondheid serieus neemt. Wat begon als een probleem met mijn auto, leidde tot deze nieuwsbrief met een waardevol inzicht over onze gezondheid.

Na een groot onderhoud in de garage vorige week, werd vastgesteld dat mijn auto een ernstig probleem had met de uitstoot van roetdeeltjes. Mijn auto stootte maar liefst 5.000.000 roetdeeltjes uit. Dit was niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor de prestaties van mijn voertuig. Bovendien zou ik nooit door de autokeuring komen, aangezien de limiet op 250.000 roetdeeltjes ligt.

Na enig onderzoek realiseerde ik me dat mijn rijgewoonte de boosdoener was. Ik rij vaak lange afstanden op een laag toerental van ongeveer 1500 toeren per minuut. Hierdoor kreeg de motor nooit de kans om zichzelf goed te reinigen. Het was tijd voor verandering.

In een poging om door de autokeuring te komen, besloot ik voor de keuring een rit van 200 kilometer te maken, heen en terug naar Diksmuide in vierde versnelling, met een toerental van 3000. Dit gaf de motor de nodige extra belasting om de ophoping van roetdeeltjes te verbranden en zichzelf schoon te maken. Het resultaat was indrukwekkend: op de autokeuring had ik een resultaat van minder dan 250.000 roetdeeltjes en de auto rijdt soepeler dan ooit.

Deze ervaring kunnen we ook toepassen op onze eigen gezondheid. Net zoals mijn auto af en toe baat heeft bij een hogere belasting, heeft ons lichaam ook baat bij kortdurende, intensieve inspanningen die ons uit onze comfortzone halen. Denk aan mijn nieuwsbrief van een paar weken geleden over 'sitting breaks' en de verminderde kans op kanker.

Veel mensen halen de aanbevolen 10.000 stappen per dag, wat op zich schitterend is, echter ze blijven steeds binnen hun comfortzone, waardoor ze niet de volledige voordelen van beweging ervaren. Net zoals ik dacht dat het goed zou zijn om mijn auto niet te zwaar te belasten, kreeg ik uiteindelijk het tegenovergestelde resultaat.

Het is goed voor het lichaam om af en toe uitgedaagd te worden met korte, intensieve inspanningen (ieder op zijn eigen tempo en naar eigen kunnen), die de hartslag verhogen naar bijvoorbeeld 110 slagen per minuut.

Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn. Denk aan:

  • Micro-Workouts: Sta elk half uur op van je bureau en doe een paar intensieve oefeningen zoals bijvoorbeeld danspasjes of opdrukoefeningen tegen de muur.
  • Trappenlopen: Neem de trap in plaats van de lift, maar doe dit met verhoogde snelheid om je hartslag echt te laten stijgen.
  • Korte Sprintjes: Maak een gewoonte van korte, snelle wandelingen of jogs gedurende de dag.

Deze korte periodes van verhoogde inspanning halen je lichaam eventjes uit zijn evenwicht. Deze periodes zorgen voor acute, positieve stress waardoor het lichaam flexibeler kan functioneren in diverse omstandigheden.

Er is veel onderzoek gedaan naar de voordelen van korte intensieve bewegingen en de resultaten tonen aanzienlijke gezondheidsvoordelen aan:

  1. Cardiovasculaire Gezondheid: korte intensieve momenten kunnen de cardiovasculaire fitheid verbeteren in een kortere tijd in vergelijking met traditionele duurtraining. Een meta-analyse vond dat korte intensieve momenten significant betere resultaten lieten zien in het verbeteren van VO2 max (een maat voor maximale zuurstofopname), wat cruciaal is voor het verbeteren van de algehele cardiovasculaire gezondheid​ (British Journal of Sports Medicine)​​ (Livestrong.com)​.

  2. Gewichtsverlies en Vetverlies: korte intensieve momenten zijn effectief gebleken in het verminderen van lichaamsvet, vooral visceraal vet, dat rond de organen zit. Dit type vet is bijzonder schadelijk voor de gezondheid. Studies hebben aangetoond dat korte intensieve momenten, ondanks de kortere trainingsduur, vergelijkbare of betere resultaten geeft voor vetverlies dan matige intensiteit continue training (MICT)​ (The Nutrition Source)​​ (Mayo Clinic)​.

  3. Insulinegevoeligheid en Bloedglucose: korte intensieve momenten kunnen de insulinegevoeligheid verbeteren en de bloedsuikerspiegel verlagen, wat vooral gunstig is voor mensen met type 2 diabetes. Het helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en vermindert insulineresistentie​ (Mayo Clinic)​​ (Livestrong.com)​.

  4. Tijdsefficiëntie: Een van de grootste voordelen van korte intensieve momenten is de tijdsefficiëntie. Korte intensieve momenten kunnen dezelfde of zelfs betere resultaten opleveren als langere trainingssessies, maar dan in een fractie van de tijd. Dit maakt het een ideale optie voor mensen met een druk schema​ (British Journal of Sports Medicine)​​ (Livestrong.com)​.

  5. Algemene Gezondheid: korte intensieve momenten kunnen helpen bij het verlagen van de bloeddruk, het verbeteren van de cholesterolwaarden en het verminderen van ontstekingsmarkers zoals C-reactief proteïne (CRP)​ (British Journal of Sports Medicine)​​ (Livestrong.com)

Conclusie

Net zoals mijn auto profiteerde van extra verhoogde inspanning om zichzelf schoon te maken, zo kan ons lichaam baat hebben bij korte, intensieve bewegingen die ons uit onze comfortzone halen. Door je routine te doorbreken en jezelf uit te dagen, kun je je gezondheid aanzienlijk verbeteren.

Dagelijks vijf korte intensieve momenten van één minuut waarbij je hartslag verhoogd naar 110 is de oplossing om jouw lichaam te prikkelen en beter te laten functioneren.