GEZONDHEIDSPRAKTIJK  

Recepten granenvrij brood 

Recepten granenvrij brood 

Bananenbrood 

Ingrediënten:

  • 6 rijpe bananen
  • Eventueel: 100g ontpitte dadels (voor de zoete mondjes)
  • 6 eieren
  • 300g amandelmeel (of 200g amandelmeel en 100g glutenvrije havermout)
  • 1 1⁄2 theelepel bakpoeder
  • Een handje ongebrande noten (zoals walnoten/amandelen/pecan/hazelnoten, etc.)

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Doe alle ingrediënten in een grote kom en mix deze tot een glad beslag.
  • Bekleed een bakvorm met bakpapier.
  • Giet het beslag hierin. Bak gedurende 40 à 45min.

 Kleine keto-broodjes (ong 7 stuks) 

Droge ingrediënten:

  • 300g amandelmeel
  • 60g kokosmeel
  • 70g psylliumvezels
  • 1/2de lepel zout
  • 2 kl bakpoeder
  • Handvol gedroogde vijgen in stukjes gesneden

Natte ingrediënten:

  • 3 kl appelazijn
  • 3 el olijfolie
  • 460ml kokosmelk

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vermeng alle droge ingrediënten.
  • Voeg de natte ingrediënten toe, vermeng alles goed en laat 10 minuten staan.
  • Maak balletjes van het deeg. Indien het deeg niet stevig genoeg is, kan je eventueel nog wat extra psylliumvezels toevoegen (al mag het deeg wel wat plakkerig zijn).
  • Verspreid ze op wat bakpapier op een bakplaat. Voeg bovenaan eventueel wat sesamzaadjes toe als afwerking.
  • Bak vervolgens af op 170°C gedurende 40 à 45min.

 Keto-brood 

Ingrediënten:

  • 6 eieren
  • 260g Griekse yoghurt natuur
  • 100g amandelmeel
  • 80g diverse zaden en pitten (bv sesamzaad, hennepzaad, lijnzaad, zonnebloempitten of pompoenpitten...)
  • 80g  kokosboter
  • 80g psylliumvezels of spelt bio(speltkiemen en speltvezels)
  • 1 kl bakpoeder
  • 0,5 klzout (bij voorkeur Keltisch zout of Himalaya zout)
  • optioneel: kruiden (lookpoeder, Provençaalse kruiden...)
  • optioneel: gedroogd zeewier (bv salade du pecheur) -> jodium!

Bereidingswijze:

  • Mix de eieren tot een luchtige massa. Voeg de yoghurt en de gesmolten boter toe.
  • Meng er vervolgens de overige ingrediënten onder en mix nog even op een lage stand.
  • Bekleed een cake-vorm met bakpapier en doe het beslag erin. Laat dit eventjes staan. Verwarm intussen de oven voor op 175 graden.
  • Bak het broodje gedurende 40 Min. Bedek het broodje nadien met bakpapier (om verbranden te voorkomen) en bak verder gedurende 30 Min.