AROMATHERAPIE MET ESSENTIËLE OLIÊN

Iedereen kent de impact van geuren. Hoe fris en ontspannend reukt een bos na een fikse regenbui. Op zo een moment adem je opgelucht, diep en traag. Elke essentiële olie heeft ook iets mysterieus namelijk de geur. Geur doet iets met ons! Dat is zeker, al is dit niet altijd wetenschappelijk te verklaren. Etherische oliën oefenen een directe invloed uit op ons limbisch systeem dat ons centrum is voor emotieverwerking. Dit centrum maakt deel uit van ons oerinstinct, immers als we gevaar ruiken moeten we onmiddellijk reageren zonder nadenken. In dit centrum worden ook onze herinneringen, patronen en automatisering van gedrag en handelingen opgeslagen.Gezien elk van ons een eigen verleden en temperament heeft met goede en minder goede herinneringen aan bepaalde geuren, kleuren, smaak, enzovoort raegeren we allemaal verschillend op geuren. Wat voor mij aangenaam ruikt, hoeft niet persé dat ook te zijn voor u Ieder heeft zijn eigen geur. Het is pas wanneer iemand zich goed voeltt bij een specifieke geur dat er een heilzame werking kan van uitgaan.

In de praktijk passen we o.a. het gebruik van aromatherapie toe in onze zorgmassage (beperkte reeks van veilige mogeli!jke oliën), voetreflexologie en ter ondersteuning van allerlei ongemakken en aandoeningen. Een op maat van de cliënt gemaakte massageolie met de geschikte essentiële olie wordt dan gebruikt.

De geschikte essentiële olie bepalen we in het voorgesprek. Aan de hand van uw klachtenpatroon kunnen we een aantal essentiële oliën voorstellen rekening houdende met eventuele contra-indicaties waarbij we bepaalde oliën niet mogen gebruiken. 

Aromatherapie is vaak een element in ons behandelplan ter ondersteuning van uw  gezondheid bij een bepaalde aandoening of zuiver preventief. 

Aromatherapie is een behandeling met essentiële oliën die al gedurende vele eeuwen worden gebruikt voor klachten als spanning, angst en slapeloosheid. Het gebruik van etherische lavendelolie bijvoorbeeld is een rustgevende voorbereiding voor de slaap. Personen met slaapproblemen die op regelmatige basis een massage met lavendel ondergaan, zien hun slaap fel verbeteren.

Door aromatherapie verminderen angst en depressieve gevoelens, en vinden bloeddruk, polsslag en ademhaling een rustiger evenwicht. 

Etherische olie blijkt anti-bacterieel en anti-viraal en heeft een ondersteunende werking op onze gezondheid en op ons algemeen welzijn.

De essentiële oliën die we gebruiken in de aromatherapie worden verkregen uit aromatische planten door stoomdistillatie, ze zijn zeer geconcentreerd en bestaan meestal uit meer dan 100 verschillende aromatische moleculen.  Deze actieve bestanddelen worden biochemisch geïdentificeerd en zijn bepalend voor de therapeutische werking ervan.

Voor het maken van etherische olie is heel veel plantenmateriaal nodig. Dat maakt sommige etherische olieën vrij duur. In één liter citroenolie gaan 1.500 tot 3.000 citroenen, en dat is nog niets in vergelijking met het aantal rozen die in rozenolie gaan. 

Verstuiven, verdampen, inhaleren, masseren: het kan allemaal. Etherische olie wordt goed opgenomen door de huid, gebruik altijd verdund of in de vorm van lotion of crème en vermijd contact met de ogen.

Essentiële oliën zijn zeer subtiel. Ze hebben een werking op het lichaam en de geest en kunnen gebruikt worden ter ondersteuning van allerlei ongemakken en aandoeningen. Het zijn geen zachte middelen en een juist gebruik is uitermate belangrijk voor een optimale doeltreffendheid en veiligheid.

Bovendien is de olie zeer vluchtig. Draag er zorg voor. Schroef steeds zeer snel het dopsel op het flesje en bewaar het flesje zorgvuldig buiten het bereik van kinderen. Kies 100% etherische biologische olie van een betrouwbaar merk en geniet met volle teugen...

Publicaties aromatherapie